Η κομποστοποίηση είναι μία διαδικασία κατά την οποία οργανικά υλικά μετατρέπονται σε μία σκούρα ουσία η οποία αποτελεί φυτικό λίπασμα το οποίο χρησιμοποιούμε στον κήπο μας. Με την διαδικασία αυτή όχι μόνο έχουμε το δικό μας λίπασμα αλλά μειώνουμε και την ποσότητα των απορριμάτων, αφού χρησιμοποιούμε υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Λόγοι για τους οποίους κάνουμε κομποστοποίηση

Πιο υγειή φυτά

Με την χρήση του βιολογικού αυτού λιπάσματος, τα φυτά μας μεγαλώνουν πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο βαθμό, αξιοποιόντας τις θρεπτικές ουσίες που προκύπτουν από τα οργανικά υλικά που χρησιμοποιήσαμε για την παραγωγή του.

Εξοικονόμηση

Αντί να αγοράσουμε φυτόχωμα από την αγορά, χρησιμοποιούμε αυτό που φτιάξαμε, εξοικονομόντας χρήματα. Για την παραγωγή του δεν υπάρχουν τρέχουν έξοδα, αφού χρησιμοποιούμε υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Ευχάριστη δραστηριότητα

Με την κομποστοποίση ερχόμαστε πιο κοντά σε επαφή με την φύση και αποτελεί μία ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά που μαθαίνουν την διαδικασία χωρισμού των οργανικών αποβλήτων και πως παίρνουν τα φυτά τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται.

Μείωση ρίπων

Τα απορρίματα που χρησιμοποιούνται είτε από το σπίτι είτε από τον κήπο αποτελούν ένα μεγάλο μέρος από το σύνολο αυτών που θα κατέληγαν στα σκουπίδια. 

Υλικά που χρησιμοποιούνται

Πράσινα (πηγή αζώτου)

-γρασίδι και κλαδέματα

-φρούτα και λαχανικά

-κοπριά (κότες, κουνέλια)

-απορρίματα όπως τσόφλια, καφές, τσάι (μαζί με φίλτρα)

-φλούδες

Καφετιά (πηγή άνθρακα)

-φύλλα

-φλούδες κορμών

-άχυρα

-χαρτί κουζίνα

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας κάδος στον οποίο βάζουμε τα υλικά αυτά με μπόλικο χώμα. Μπορούμε να βάλουμε μέσα γεοσκώληκες καθώς και χνούδι (πχ από στεγνωτήριο ρούχων) τα οποία βοηθούν στην διαδικασία διάσπασης. Ο κάδος πρέπει να αερίζεται, ενώ πρέπει να ανακατεύουμε κάθε μερικές μέρες.